ALKALOIDY

 


Szukaj w serwisie:


STRONA GŁÓWNA BAZA SUROWCÓW FITOCHEMIA ALKALOIDY
Teobromina

Teobromina

Rozmiar: 1631 bajtów

Nazwa chemiczna: 3,7-dimetyloksantyna

Jest głównym alkaloidem nasion kakaowca. Często towarzyszy kofeinie, na przykład w liściach herbaty. Działa silnie diuretycznie i spazmolitycznie. Wchodzi w skład mieszanki EMPYSAL stosowanej w dychawicy oskrzelowej. Praktycznie nie ma działania ośrodkowego.

Surowce

Semen Cacao - Nasienie kakaowca

Semen Cacao
Z zasobów Agricultural Research Service

Roślina: Theobroma Cacao
Rodzina: Sterculiaceae

Roślina pochodzi z Ameryki, ale jej największe uprawy znajdują się obecnie w Afryce. Jest wysokim drzewem. Owoc ma kształt ogórkowaty. W jego wnętrzu znajduje się około 40 nasion.
Proces obróbki surowca jest dość skomplikowany. Owoce poddaje się tygodniowej fermentacji w temperaturze około 60 C. Następnie praży się je w temperaturze 140 C. W tych warunkach owoc rozpada się na łupinę nasienną i liścienie.
Liścienie są wykorzystywane do otrzymywania tłuszczu nazywanego masłem kakaowym (Butylum cacao, Oleum cacao) oraz kakao. Liścienie zawierają do 4% teobrominy i śladowe ilości kofeiny. Ponadto garbniki katechinowe, tłuszcz i skrobię. W łupinie nasiennej znajduje się prawie 100% teobrominy.

Innymi surowcami zawierającymi teobrominę są:

Semen Coffeae - Nasienie kawy
Folium Theae - Liść herbaty 
Embrio Colae - Zarodek Kola

Reklama


Ostatnia aktualizacja: 2011-01-31


Webmaster Ejsmont Łukasz
© 2009-2023 Farmakognozja Online