Flawonoidy są grupą substancji, których działanie biologiczne związane jest przede wszystkim z naczyniami krwionośnymi i układem krążenia. Jednak niektóre z nich wywierają również szerszy wpływ na cały organizm.
![]() Rumianek pospolity
|
W ostatnim czasie zwrócono również uwagę na właściwości przeciwutleniające flawonoidów i zaczęto je wykorzystywać jako naturalne antyoksydanty i jako tak zwane wymiatacze wolnych rodników – cząsteczek odpowiedzialnych miedzy innymi za powstawanie nowotworów, czy procesy starzenia komórkowego. Flawonoidy mogą również przyspieszać rozkład innych egzogennych (pochodzących z poza organizmu) substancji o działaniu rakotwórczym. Sprawia to, że są one uważane przez niektórych za „eliksiry młodości”.
Falwonoidy mają też zdolność to tworzenia kompleksów z metalami ciężkimi – co ułatwia usuwanie tych szkodliwych dla organizmu pierwiastków.
Istnieje wiele badań wskazujących, że niektóre z flawonoidów wykazują się znacznie większą skutecznością jeżeli podawane są w postaci kompleksów flawonoidowych izolowanych z roślin niż jako pojedyncze substancje. W związku z tym wydaje się, że w takich przypadkach lepiej jest stosować bezpośrednio surowce lecznicze lub ich preparaty galenowe niż izolowane lub syntezowane pojedyncze flawonoidy.
Ostatnia aktualizacja: 2005-03-14