Powrót na stronę główną

FITOCHEMIA

• Związki czynne
• Śluzy
• Tłuszcze
• Woski
• Glikozydy
• Flawonoidy
• Antocyjany
• Kumaryny
• Antrazwiązki
• Garbniki
• Olejki eteryczne
• Aromaterapia
• Budowa i właściwości
• Surowce
• Olejki
• Fenole
• Saponiny
• Irydoidy
• Kardenolidy

 


Szukaj w serwisie:


-->

Wypożyczalnia
koncentratorów tlenu

STRONA GŁÓWNA BAZA SUROWCÓW FITOCHEMIA ALKALOIDY

Surowce olejkowe

Olejki są głównymi składnikami czynnymi wielu surowców farmagnostycznych. Można je spotkać w bardzo wielu gatunkach roślin. Za surowce olejkowe uważa się jednak zwykle takie, które zawierają powyżej 0,01% olejku. Niektóre z surowców olejkowych mogą zawierać aż 20 % olejków eterycznych.

Olejki eteryczne mogą znajdować się w zewnątrztkankowych elementach roślin (włoski gruczołowe) lub w strukturach wewnątrztkankowych takich jak: specjalne komórki olejkowe, przewody czy zbiorniki olejkowe. Rzadziej, u nielicznych gatunków olejki magazynowane są w postaci emulsji bezpośrednio w protoplazmie komórki.

Do surowców olejkowych zaliczamy:

Uzyskiwanie olejków eterycznych

Olejki eteryczne izoluje się z materiału roślinnego kilkoma sposobami

Destylacja z parą wodną – jest najczęściej spotykaną techniką, którą wykorzystuje się przy uzyskiwaniu większości olejków eterycznych. Materiał roślinny po zlaniu wodą poddaje się destylacji w aparaturze z zamkniętym obiegiem wody. Po pewnym czasie w specjalnie wydzielonej części aparatury (gdzie kondensuje para wodna i składniki olejku) zbiera się olejek, który zlewa się znad warstwy towarzyszącej mu wody.
Tłoczenie na zimno – polega na mechanicznym wyciskaniu olejku z materiału roślinnego – tę technikę wykorzystuje się głównie do produkcji olejków z owoców cytrusowych.
Ekstrakcja – surowiec poddaje się ekstrakcji rozpuszczalnikiem, w którym rozpuszczają się składniki olejku. Następnie rozpuszczalnik odparowuje się, pozostawiając mniej lotny od niego olejek. Wadą tej metody jest to, że gotowy olejek zawiera resztki użytego do ekstrakcji rozpuszczalnika.
Enfluerage (wywanianie) – jest to bardzo pracochłonna technika wykorzystywana do uzyskiwania olejków z płatków niektórych roślin np.: róży. Na płyty szklane pokryte cienko tłuszczem wykłada się płatki kwiatów. Po ok. 12 godzinach zostają one usunięte, a ich miejsce zastępują nowe, świeże. Ta czynność powtarzana jest kilkukrotnie. Następnie z tłuszczu (zwanego pomadą), poprzez użycie alkoholu, ekstrahuje się substancje aromatyczne. Później alkohol jest odparowywany.


Ostatnia aktualizacja: 2017-04-22


Webmaster Ejsmont Łukasz
© 2005-2023 Farmakognozja Online