Szukaj w serwisie: |
Język obsługi bazy:
STRONA GŁÓWNA | BAZA SUROWCÓW | FITOCHEMIA | ALKALOIDY |
Folium | Flos | Herba | Fructus | Semen | Cortex | Radix | Rhizoma | Varia |
syn.: |
Bacca Juniperi - jagoda jałowca , Juniperi fructus - owoc jałowca, Juniperi pseudo-fructus |
Roślina: |
Juniperus comunis L. - Jałowiec pospolity ![]() ![]() |
Rodzina: | Cupressaceae - cyprysowate |
Opis surowca: |
Surowiec stanowią wysuszone szyszkojagody jałowca pospolitego, zawierające nie mniej niż 10 ml/kg olejku eterycznego. |
Związki czynne: |
Surowiec zawiera olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są alfa i beta pineny, kamfen, terpinen-4-ol. Ponad to mono i bicykliczne seskwiterpeny takie jak kariofilen i kadinen. Sam surowiec zawiera również pochodne kwasu pimarowego, flawonoidy, garbniki i cukry. |
Działanie: |
Diureticum, cholagogum, stomachicum, antirheumaticum. |
Stanowiska: | Jałowiec występuje pospolicie na całej półkuli północnej, również w Polsce. Surowiec pochodzi ze stanowisk naturalnych. |
Wygląd zewnętrzny: | Szyszkojagody jałowca są kuliste, ich średnica dochodzi do 1 cm. Na szczycie owocu znajduje się charakterystyczna trójdzielna bruzda powstała w wyniku zrośnięcia się owocolistków. Powierzchnia owocu ma barwę ciemnofioletową z szarawym nalotem. Miąsz szyszkojagody jest kruchy i brunatny. We wnętrzu znajdują się trzy charakterystyczne, twarde i trójkanciaste nasiona. |
|
Webmaster Ejsmont Łukasz | Reklama
©2005-2023 Farmakognozja Online