Powrót na stronę główną

Fructus


Szukaj w serwisie:

Język obsługi bazy:



Wypożyczalnia
koncentratorów tlenu

STRONA GŁÓWNA BAZA SUROWCÓW FITOCHEMIA ALKALOIDY
Folium Flos Herba Fructus Semen Cortex Radix Rhizoma Varia

Juniperi galbulus
Szyszkojagoda jałowca FP X

Fructus Juniperi style=

 

Powiększ zdjęcie Rysunki tego surowca
syn.:  Bacca Juniperi - jagoda jałowca ,
Juniperi fructus - owoc jałowca,
Juniperi pseudo-fructus
 
Roślina: 
 
Juniperus comunis L. - Jałowiec pospolity Zdjęcia rośliny Zobacz rycinę !!
Rodzina:  Cupressaceae - cyprysowate

Opis surowca: 

Surowiec stanowią wysuszone szyszkojagody jałowca pospolitego, zawierające nie mniej niż 10 ml/kg olejku eterycznego.
Dojrzałe jagody zbiera się póżną jesienią i suszy w temperaturze nieprzekraczającej 40 st C.

Związki czynne: 

Surowiec zawiera olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są alfa i beta pineny, kamfen, terpinen-4-ol. Ponad to mono i bicykliczne seskwiterpeny takie jak kariofilen i kadinen. Sam surowiec zawiera również pochodne kwasu pimarowego, flawonoidy, garbniki i cukry.
 

Działanie: 

Diureticum, cholagogum, stomachicum, antirheumaticum.
Wyciągi z owoców jałowca działają drażniąco na nerki zwiększając ilość wydalanego moczu. Surowiec zwiększa również wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Składniki olejku o działaniu przeciwbakteryjnym hamują nadmierną fermentacje w jelitach. Sam olejek jałowcowy - Juniperi aetherolum ma silne działanie drażniące na skórę i jest składnikiem preparatów do użytku zewnętrznego stosowanych w leczeniu dolegliwości reumatycznych.
Wskazania: Najczęściej stosowany jako środek moczopędny w obrzękach wywołanych niewydolnością krążenia lub nerek. W zaburzeniach trawienia, szczególnie związanych z osłabieniem wydzielania żółci. Zewnętrznie w chorobach reumatycznych
Uwagi: Duże dawki wyciągu lub oleju podane per os wywołują podrażnienie śluzówek przewodu pokarmowego oraz uszkodzenia nerek i krwawienia z dróg moczowych. Nie stosować dłużej niż 4 tygodnie. Może wpłać na poziom cukru u diabetyków. Nie wolno stosować w ciąży.
 

Stanowiska: 

Jałowiec występuje pospolicie na całej półkuli północnej, również w Polsce. Surowiec pochodzi ze stanowisk naturalnych.

Wygląd  zewnętrzny: 

Szyszkojagody jałowca są kuliste, ich średnica dochodzi do 1 cm. Na szczycie owocu znajduje się charakterystyczna trójdzielna bruzda powstała w wyniku zrośnięcia się owocolistków. Powierzchnia owocu ma barwę ciemnofioletową z szarawym nalotem. Miąsz szyszkojagody jest kruchy i brunatny. We wnętrzu znajdują się trzy charakterystyczne, twarde i trójkanciaste nasiona.
Surowiec ma przyjemny, balsamiczny zapach, co jest związane z obecnością olejku w licznych zbiornikach olejkowych. Smak lekko szczypiący, słodkawy.

  


Ostatnia aktualizacja: 2016-07-10


Webmaster Ejsmont Łukasz | Reklama
©2005-2023 Farmakognozja Online