Powrót na stronę główną

Fructus


Szukaj w serwisie:

Język obsługi bazy:



Wypożyczalnia
koncentratorów tlenu

STRONA GŁÓWNA BAZA SUROWCÓW FITOCHEMIA ALKALOIDY
Folium Flos Herba Fructus Semen Cortex Radix Rhizoma Varia

Coriandri fructus
Owoc kolendry FP X

Fructus Coriandri style=

 

Powiększ zdjęcie Rysunki tego surowca
ang.:  Coriander
syn.:  Kolendra
 
Roślina: 
 
Coriandrum sativum L. - Kolendra siewna Zdjęcia rośliny Zobacz rycinę !!
Rodzina:  Apiaceae (Umbelliferae) - selerowate (baldaszkowate)

Opis surowca: 

Surowcem są dojrzałe owoce (rozłupnie) kolendry siewnej, odmiany drobnoowocowej zawierające nie mniej niż 3ml/kg olejku.
Surowiec zbiera się a następnie suszy w cieniu i przewiewie.

Związki czynne: 

Surowiec zawiera olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest alifatyczny alkohol terpenowy - linalol, w mniejszych ilościach kamfora, geraniol i inne związki terpenowe. Ponadto surowiec zawiera flawonoidy, kumaryny (umbeliferon, skopoletyna) oraz tłuszcze.
 

Działanie: 

Spasmolyticum, carminativum, stomachicum.
Działanie surowca związane jest z obecnością olejku eterycznego. Owoc kolendry znosi stany skurczowe mięśni gładkich przewodu pokarmowego i przywraca perystaltykę jelit. Ułatwia odprowadzanie gazów. Olejek wykazuje również pewne działanie przeciwbakteryjne w obrębie przewodu pokarmowego. Surowiec pobudza wydzielanie soków żołądkowych i zwiększa łaknienie.
Owoc jest stosowany również jako przyprawa spożywcza. Z surowca uzyskuje się również olejek eteryczny.
Uwaga: Ze względu na obecność furanokumaryn surowiec i olejek może wywoływać reakcje fotouczuleniowe.
 

Stanowiska: 

Roślina występuje we wschodnim rejonie Morza Śródziemnego. Jest powszechnie uprawiana, również w Polsce.

Wygląd  zewnętrzny: 

Brunatna dwurozłupnia kolendry jest zwykle niepodzielona. Ma kształt kulisty, rzadziej owalny, średnica około 3 mm. Na szczycie owocu znajduje się 5 ząbków, które są śladem po zmarniałym kielichu. Na powierzchni rozłupki widać 10 falistych żeberek pierwotnych i 8 wyraźniejszych żeberek wtórnych. Zapach surowca jest swoisty, bardzo charakterystyczny, smak lekko palący.
Niedojrzałe owoce wydzielają zapach pluskiew.

Cechy  anatomiczne: 

Dwurozłupnia w przekroju okrągła, na obwodzie, pod żeberkami pierwotnymi widać wiązki sitowo naczyniowe. Tuż pod skórką, na obwodzie wyraźny pas tkanki sklerenchymatycznej. Po wewnętrznej stronie rozłupek 2 duże przewody olejkowe. Wnętrze rozłupki wypełnia bielmo z niewielkim zarodkiem.
Po rozdrobnieniu w preparacie widać liczne kropelki oleju i fragmenty bielma o małych komórkach zawierających drobne kryształy szczawianu oraz krople oleju. Widać również tkankę sklerenchymatyczną o zgrubiałych wrzecionowatych komórkach oraz rzadkie fragmenty szerokich przewodów olejkowych.

  


Ostatnia aktualizacja: 2016-07-10


Webmaster Ejsmont Łukasz | Reklama
©2005-2023 Farmakognozja Online