Szukaj w serwisie: |
Język obsługi bazy:
STRONA GŁÓWNA | BAZA SUROWCÓW | FITOCHEMIA | ALKALOIDY |
Folium | Flos | Herba | Fructus | Semen | Cortex | Radix | Rhizoma | Varia |
ang.: | Tussilago, Coltsfood |
Roślina: |
Tussilago farfara L. - Podbiał pospolity |
Rodzina: | Asteraceae (Compositae) - astrowate (złożone) |
Opis surowca: | Surowcem są liście podbiału zebrane wiosną i wysuszone w cieniu. |
Związki czynne: |
Surowiec zawiera śluz o charakterze kwaśnym (około 8% ), inulinę (3%), garbniki, flawonoidy. Ponadto gorycze i sterole. Surowiec zawiera alkaloidy z grupy pirolizydyny, w tym senecjonina i senkirkina oraz nienasycone estry necynu i ich N-tlenki o hepatotoksycznym i rakotwórczym działaniu. Badania wykazują jednak bardzo małą zawartość tych ostatnich związków w polskiej populacji podbiału. .
|
Działanie: |
Antibechicum. |
Stanowiska: | Jest to roślina powszechna na półkuli północnej. Występuje na wilgotnej glebie. Surowiec zbiera się ze stanowisk naturalnych. |
Wygląd zewnętrzny: | Liście mają kształt sercowaty, są ogonkowe. Brzeg blaszki jest zatokowo powcinany na na jej obwodzie znajdują się fioletowe ząbki. Dolna powierzchnia liścia jest szarobiała i owłosiona. |
Cechy anatomiczne: | Na dolnej powierzchni liścia znajdują się włoski biczowate. Liści mają budowę bifacjalną, a w obrębie miękiszu gąbczastego występują duże przestwory powietrzne. W mezofilu występują czasem gruzły szczawianu wapnia. |
|
Webmaster Ejsmont Łukasz | Reklama
©2005-2023 Farmakognozja Online