Powrót na stronę główną

Flos


Szukaj w serwisie:

Język obsługi bazy:



Wypożyczalnia
koncentratorów tlenu

STRONA GŁÓWNA BAZA SUROWCÓW FITOCHEMIA ALKALOIDY
Folium Flos Herba Fructus Semen Cortex Radix Rhizoma Varia

Verbasci flos
Kwiat dziewanny FP X

Flos Verbasci style=

 

Powiększ zdjęcie Zdjęcie mikroskopowe
ang.:  Mullein flower
syn.:  Corolla Verbasci, Korona dziewanny
 
Roślina: 
 
Verbascum thapsus L. - Dziewanna drobnokwiatowa
Verbascum densiflorum Bertol. (V. thapsiforme Schrad.) - Dziewanna wielkokwiatowa
Verbascum phlomoides L. - Dziewanna kutnerowata
Zdjęcia rośliny Zobacz rycinę !!
Rodzina:  Scrophulariaceae - trędownikowate

Opis surowca: 

Surowiec stanowią wysuszone korony dziewann wraz z przyrośniętymi do nich pręcikami. Korony te mogą pochodzić od trzech wymienionych wyżej gatunków z rodzaju Verbascum. Wskaźnik pęcznienia dla surowca musi być wyższy od 9.
Kwiaty dziewanny zbiera się w pełni kwitnienia, a następnie szybko suszy - tak, aby zachował złocistą barwę.

Związki czynne: 

Zawiera polisacharydy: śluz do 3%, cukier inwertowany. Duże znaczenie mają również saponiny (werbaskosaponina) i flawonoidy (rutozyd, diosmina). Surowiec zawiera oprócz tego irydoidy: aukubinę i katalpol. Występują również karotenoidy.
 

Działanie: 

Expectorans.
Surowiec ma działanie osłaniające i wykrztuśne. Wykazuje także właściwości przeciwwirusowe. Ze względu na małą trwałość surowca jest on rzadko stosowany jako składnik mieszanek czy samodzielny lek. Produkuje się za to syrop z dziewanny (Sirupus Verbasci). Może on być z powodzeniem stosowany w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych z utrudnionym odkrztuszaniem wydzieliny i w leczeniu grypy.
 

Stanowiska: 

Rośliny w Polsce dość powszechnie spotykane.

Wygląd  zewnętrzny: 

Korona jest 5-cio płatkowa, żółtozłocista, w części dolnej przechodzi w rurkę. Dwa górne płatki są mniejsze, trzy dolne większe. Wszystkie płatki są owłosione po zewnętrznej stronie. Dwa pręciki przy największym płatku są dłuższe, posiadają jasnożółte podłużnie zawisłe pylniki. Trzy pozostałe pręciki mają nitki biało owłosione.
Surowiec ma delikatny, słodkawy zapach. Smak również słodkawy.

Cechy  anatomiczne: 

W obrazie mikroskopowym widoczne liczne, całe bądź połamane, włoski choinowate (z zewnętrznej powierzchni korony) oraz całe lub połamane jednokomórkowe włoski maczugowate (z nitek pręcików). Liczne jajowate ziarna pyłku o drobnoziarnistej egzemie. Charakterystyczne są fragmenty włóknistej, warstwy pylnika - widać w nich gwiazdkowe zgrubienia ścian komórkowych .

  


Ostatnia aktualizacja: 2016-05-28


Webmaster Ejsmont Łukasz | Reklama
©2005-2023 Farmakognozja Online